ΛΙΤΟΧΩΡΟ – ΔΙΟΝ – ΟΛΥΜΠΟΣ (6 – 7 ώρες)
Λιτόχωρο είναι χτισμένο στην πλαγιά της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου (Μύτικας, 2.918 μ.) και παρά το γεγονός αυτό βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα, κάνοντάς τον ιδανικό προορισμό καθ’ όλες τις εποχές του χρόνου! Η γραφική κωμόπολη ξεχωρίζει για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική σε μακεδονικό ρυθμό και για την πλούσια βλάστηση που την περιβάλλει, δημιουργώντας μια εκλεπτυσμένη αισθητική αρμονία. Αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο με άριστη ξενοδοχειακή υποδομή και είναι η συνηθέστερη αφετηρία για ορειβατικές εξορμήσεις στον “βουνό των θεών”.
Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, παγκοσμίως γνωστό κυρίως για το μυθολογικό του υπόβαθρο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας, υψόμετρο 2.917 μέτρα) κατοικούσαν οι Δώδεκα “Ολύμπιοι” Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία. Ο συμπαγής ορεινός όγκος του βρίσκεται στα όρια της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, με μια σειρά ψηλών κορυφών που αποτελούν φυσικές χαράδρες, γύρω από τις οποίες επεκτείνεται μια περιοχή με εξαιρετική βιοποικιλότητα. Για την προστασία της περιοχής, το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού τον ανακήρυξε αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων του.
Το Δίον ήταν μια αρχαία πόλη με στρατηγική σημασία και μία από τις πιο φημισμένες πολιτείες της Μακεδονίας. Η γεωγραφική θέση του αρχαίου Δίου βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η ομώνυμη κωμόπολη. Όπως αναφέρουν ο Στράβων και ο Λίβιος, το Δίον “δεν είναι πόλη στην ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου, αλλά στις υποστάδιες του Ολύμπου, περίπου επτά στάδια μακριά.” Η πρώτη γραπτή αναφορά στο Δίον βρίσκεται στον Θουκυδίδη, ο οποίος αναφέρει ότι ήταν η πρώτη πόλη που διασχίστηκε από τον στρατηγό της Σπάρτης Βρασίδα το 424 π.Χ.
Φαίνεται ότι η πόλη ίδρυσαν οι Περραιβοί της Θεσσαλίας, προς τιμήν του Δία (σύμφωνα με τον ιστορικό Δήμιτσα). Το όνομα της πόλης οφείλεται στον Δία. Κάθε χρόνο γινόταν τα “Δία”, με κέντρο τον ναό του πατέρα των θεών. Στο Δίον διοργανώνονταν αθλητικοί αγώνες, τα “Ολύμπια τα εν Δίω”, καθώς και θρησκευτικές εορτές και θυσίες. Οι κάτοικοί της περιοχής ονομάζονταν Δίοι, Διείς και Διασταί. Ο πρώτος μήνας του μακεδονικού έτους ονομαζόταν Δίος.